EN

Zmizelá Šumava 3

Emil Kintzl, Jan Fischer


Po stopách zapomenuté šumavské historie. Třetí a závěrečný díl dokumentární série.
V Česku nenajdete místo, jako je Šumava – unikátní scenérie se zde prolínají s bohatou a pohnutou historií. Legendární Šumavák a svérázný vypravěč Emil Kintzl spolu s režisérem Janem Fischerem pátrají po životě lidí a příbězích míst, které pohltil čas. Objevte prostřednictvím poutavého vyprávění osudy šumavských léčitelů, pytláků, skláren, pivovarů nebo mlýnů! Autentické dobové fotografie oživují atmosféru Šumavy, která už nadobro zmizela z map.

Detailní informace

Číslo dílu 3
Jazyk čeština
Počet stran 168
EAN 9788076620629
Datum vydání 02.11.2020
Věk od 15
Formát 233x210 mm
Nakladatelství KNIHA ZLÍN
Hmotnost 0,839
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Vzalo to pěknej švunk, ta Zmizelá Šumava, jen co je pravda. Koho z nás by před pár lety napadlo, že dáme dohromady šedesát příběhů a většinu z nich i natočíme. Na Streamu naši Zmizelku vidělo hodně přes šest milionů lidí, obě knížky mají v Albatrosu taky hezký čísla a pořád máme co vyprávět. Z mnoha míst nás zvete na besedy, kde je vždycky narváno, a to jak tady v Čechách, tak v Německu. Přízeň diváků nás těší a šumavská legenda Emil Kintzl si tuhle pozornost vás, fandů Šumavy, zaslouží jako málokdo. Diář má pořád tak plný, až má jeho žena Naďa o něj strach. A oprávněně.

Dva roky zpátky, pár dní před Vánocemi, jsem seděl ve střižně ve Streamu a dával dohromady poslední díl čtvrté série Zmizelé Šumavy Moje Kašperky. V závěrečné scéně mává Emil do kamery a říká: Jestli mi zdraví dovolí a Stream dá nějaký peníze, tak to dnes možná není poslední díl… A tuhle scénu jsme měli se střihačem Martinem právě na monitoru, když jsem se snažil dovolat Emilovi pro nějaké upřesnění v textu. A telefon dlouho, dlouho zvonil, až ho zvedla paní Kintzlová. Celá se zalykala pláčem, když mi říkala, že Emil leží v chodbě domu, je u něj záchranka a letí pro něj vrtulník. Krve by se ve mně nedořezal, jak to byla bizarní situace s tou stopnutou obrazovkou, kde Emil mává, a telefonem Praha – Kašperky s přímým přenosem oživování. Na to teda nezapomenu nikdy.

Všechno dobře dopadlo, proletěl se helikoptérou a v Praze ve Vinohradské nemocnici ho dali zase do kupy. Čtyři bypassy ho vrátily zpátky do života, sestřičky v Poděbradech o něj po operaci báječně pečovaly a už zase skáče přes kaluže. Pustili jsme se tedy skoro po roce do natáčení nových dílů, ale dáváme si velký pozor na tempo. Pracujeme, jenom když se mu chce a cítí se fit. Kajn štres, jak se říká. A sepsali jsme třetí knížku šumavských příběhů, abyste měli co číst. Tak se kochejte spolu s námi, až se na ta místa půjdete podívat.

Táta mě učil, že dělat práci, která přináší radost, je jedno z největších štěstí v životě. U Zmizelé Šumavy se tohle naplnilo vrchovatě.

J. F.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Video

Další tituly z řady "Zmizelá Šumava"

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Emil Kintzl

Emil Kintzl

Emil Kintzl na Šumavě prožil celý svůj život a je uznávanou šumavskou legendou. Pracoval jako učitel, působil v Hartmanicích, Srní a Kašperských Horách. V důsledku neustálých konfliktů s režimem byl v roce 1975 donucen učitelské povolání opustit a dalších čtrnáct let pracovat v kotelně jako topič. Sbíral příběhy o starých, dnes už zaniklých osadách a obcích, které v bouřlivém 20. století zmizely z mapy šumavského kraje. Je spoluautorem tří dílů Zmizelé Šumavy a stejnojmenného seriálu pro Stream.cz. V březnu 2022 zemřel po tragické nehodě na lyžích.
Zobrazit profil autora

Jan Fischer

Jan Fischer

Jan Fischer působí od roku 1975 jako textař, hudebník, scenárista a filmař. V letech 1980–1991 pracoval v hudební redakci Československé televize. Od roku 1991 se živí jako nezávislý autor, producent a režisér. V roce 2013 začal spolupracovat s internetovou televizí Stream.cz a podílel se na vzniku pořadů Vypečené reklamy, Troublemaker, Ničení povoleno, Mise K2 a Jídlo s.r.o. S Emilem Kintzlem vytvářel cyklus dokumentů Zmizelá Šumava, který i režíroval, a společně napsali i trojici stejnojmenných knih.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM